Kontakt

PuholinoTel.: 031 70 50 60

Unikatno ime za otroka

Izbira imena otroka je za mnoge starše lep dogodek, a zahtevna naloga. Ime ima na otroka lahko velik vpliv, ki se odraža tudi v odrasli dobi.

Ime vsakega človeka se integrira v lastno identiteto. Če nekomu ime ni všeč ali je preveč nenavadno, bo to lahUnikatno ime otrokako oslabilo tudi njegovo samopodobo in počutil se bo neprijetno v družbi. Preveč unikatna imena lahko otroka pahnejo v stisko, neprijetnost v družbi in k slabši samopodobi. Nekateri se na komentarje ne bodo ozirali, marsikadaj pa so vseeno boleči in pustijo včloveku grenak priokus.

Treba se je zavedati, da je ime otroka njegova prva beseda, ki jo bo izrekel v šoli, v službi, pri predstavitvi samega sebe, torej ime je del prvega vtisa, ki ga nekdo dobi od osebe. Zato prihranite otroku neugodne opazke, ki jih bo moral poslušati med svojimi vrstniki. Otroci ne mislijo nič slabega, vendar na vsako nevsakdanjo, drugačno stvar se bodo odzvali po svoje. Vsako okolje ima pač svoje značilnosti in med te spadajo tudi imena, zakaj ne bi ohranili Slovenijo vsaj malo slovensko? Bo mogoče otrok zaradi črke y bolj pameten? Bo otrok z dvema n-jema bolj popularen? Seveda ne. Vsak otrok, ki se rodi je poseben že sam po sebi. Vaš otrok bo unikaten zaradi vaše vzgoje, karakterja, ki ga bo izoblikoval s časom, zaradi odnosa do drugih in ne zaradi imena.

Nespametno je obsojati, da je neko ime grdo, staromodno ali čudno. Je pač kakršno je. Lahko je nenavadno ali redko ali pa lahko rečemo, da nam ni všeč. Na to pa je treba pripraviti tudi otroka, ko sliši nenavadno ime. Da se ob tem starši ne zgražajo ampak mu enostavno razložijo, da so imena različna in da je vsak po svoje zanimiv. V vrtcu se otroci nikoli ne zgražajo nad nenavadnimi imeni, norčevanje se začne v šoli, ko se otroci začnejo še bolj zavidati vsega okoli sebe in kopirajo obnašanje odraslih.

Vendar dragi starši, ne pretiravajte z unikatnostjo imen. Ime bo nosil vaš otrok in ne vi, ne bodite preveč egoistični in se raje osredotočite na ime, ki bo nekako primeren za vašega otroka, ne izpostavljajte ga preveč z imenom, raje se usmerite k njegovi vzgoji, ki ga bo pripeljala do edinstvenega, srečnega in prijetnega človeka.

V pomoč pri izbiri imena za otroka smo vam pripravili tudi dolg seznam imen.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
V redu
x