Kontakt

PuholinoTel.: 031 70 50 60

Skrb za zobke

Skrb za zdrava otroška usta in zobe se začenja že v času nosečnosti. Zaradi tesne povezanosti med stanjem ustnega zdravja matere in razvojDojenček in zobkia kariesa pri otroku je dobro, če bodoča mati še pred in v času nosečnosti poskrbi za zdravje svojih ust. Ukrepi, ki pripomorejo k ustnemu zdravju bodoče matere in otroka so redne kontrole in zdravljenje pri zobozdravniku, učinkovita nega zob in ustne votline ter zdrava in uravnotežena prehrana.

Rast zobkov

Pri večini otrok izraščanje zob poteka brez bolečin ali nelagodja. Včasih pa se zgodi, da povzroča sitnarjenje, slinjenje in željo po grizljanju trdih predmetov. Ti simptomi ponavadi trajajo le dan ali dva, preden zob zraste. Takrat otroku dajte kak trd varen predmet, lahko tudi ropotuljice ali grizala za dojenčke.

Izraščanje zob pa ne poteka pri vseh otrocih enako. Nekaterim izraste prvi zobek že pri 3 mesecih, nekaterim pa šele enkrat do 1 leta starosti. Najprej izrastejo sprednji sekalci, nato stranski sekalci, kasneje pa podočniki. Prvi kočniki izrastejo v obdobju od 13-19 mesecev starosti otroka, drugi kočniki oziroma petice pa ponavadi izrastejo kasneje, enkrat od 23 -33 mesecev starosti.

Pomen mlečnih zobkov

Mnogi starši zanemarjajo pomen mlečnih zob, vendar kljub temu, da le ti izpadejo niso nepomembni. Karies mlečnih zob pušča neprijetne posledice v kakovosti življenja otroka in cele družine. Kronične bolečine in izgube mlečnih zob povzročajo čustvene, telesne in socialne motnje. Prav tako nezdravljeni kariozni zobje povzročajo bolečine in otrok začne zavračati hrano, je nespečen in nezbran. To lahko negativno vpliva na rast in razvoj otroka. Predčasna izguba mlečnih zob lahko vodi tudi do motenj skladnega razvoja zobnih lokov in čeljusti ter motenj oblikovanja govora. Karies se lahko pojavi na mlečnih zobeh že kmalu po njihovi izrasti. Zato je zelo pomembna pravilna prehrana s čim manj sladkorjev ter redna ustna higiena že pri dojenčkih. Otrokom je najbolje za žejo ponuditi vodo in ne sladkanih čajev, ki jih nekateri starši ponujajo otrokom tudi ponoči. Negativen vpliv na rast zobkov ima tudi predolga uporaba dude ter sesanje prstov,Dojenček in duda ki pa je ponavadi dolgotrajnejša razvada. To povečuje tveganje za nastanek ortodontskih neskladij.

Čiščenje zobkov

S čiščenjem je treba začeti takoj po izrasti zob. Najbolje z mehko ščetko s številčnejšimi ščetinami. Glava ščetke mora biti majhna, ročaj pa naj bo prilagojen odrasli roki, saj je čiščenje naloga staršev vsaj prvih 6 let. Seveda si otrok lahko sam čisti zobe, a še vedno je pri tem potreben nadzor in pomoč staršev, da je čiščenje res učinkovito. Priporočljivo je nadzorovati ustno higienske navade do konca osnovne šole. Uporabljati je treba starosti primerno količino zobne paste z ustrezno koncentracijo flourida. Do 1 leta uporabljajte zobno pasto brez flourida, od 1 do 6 leta naj ga bo 0,05%, nekateri strokovnjaki pa ga odsvetujejo. Primerna količina zobne paste za uporabo pri majhnih otrocih je zrno graha. Po ščetkanju je dovolj samo izpljuniti, ni potrebno izpirati z vodo.
VIR: Revija Ona, Rok Kosem dr. dent. med. in knjiga Vse o negi dojenčka in malčka, 2010

Naučite svoje malčke, da bodo dobro skrbeli za ustno higieno in čistočo zobkov. S tem bodo prikrajšani za marsikatero težavo in bolečino v življenju.

Puhetka

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
V redu
x