Kontakt

PuholinoTel.: 031 70 50 60

Pomen telegrama danes

Najprej je bil telegraf

Razvoja telegrama se je začel leta 1790, ko je francoski izumitelj Claude Chappe zgradil mehansko napravo za hitro pošiljanje sporočil na dolge razdalje, imenovano telegraf. Izum telefona leta 1870 ni čisto nič zmanjšal pošiljanja telegramov. Tehnične težave in visoki stroški telefonskih klicev na dolge razdalje so telegram še dolgo ohranili na prvem mestu. Telegram PuholinoKo pa je telefonija uspešno premagovala razdalje, postajala kakovostnejša in cenejša, je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo začel pomen telegrama usihati. Postopek se je zelo pospešil leta 1970 s pojavom elektronskih komunikacijskih sredstev. Prvi je bil faks, hitro pa sta mu sledili možnosti za pošiljanje besedilnih sporočil po elektronski pošti in po mobilnih telefonih.

Telegram ne bo nikoli izumrl. Zakaj?

Vsekakor ga ne morejo popolnoma zamenjati MMS ali SMS sporočila, ki nas vsakodnevno oblegajo in so postal neka rutina. Torej, če dobiš sms kot čestitko ali voščilo ni to nič kaj posebnega. To ne zahteva nobenega posebnega truda pošiljatelja. Pokaže le, da se je nate nekdo spomnil in ti na hitro voščil ali čestital za nek dogodek. V življenju pa sta dva pomembna dogodka, ki nas zaznamujeta za cello življenje. To sta definitivno rojstvo ali smrt. Zato vsak, ki to razume ve kakšna je razlika pri prejemom telegrama ob rojstvu, ali pa hitro čestitko po SMS sporočilu. Ko nekdo telegram naroči za nekoga, pokaže močnejša čustva pri veselem ali tragičnem dogodku, osebi se želi čustveno še bolj približati in mu sporočiti, da se veseli oz. žalosti z njo.

Res je, statistične raziskave Pošte Slovenije dokazujejo, da je 46% manj telegramov oddanih kot pred desetimi leti. No morda so pozabili na možnost, da se je na slovenskem trgu pojavilo že kar nekaj njihovih konkurentov in da so imeli tako velik upad prometa telegramov tudi zaradi tega.

Cena telegrama

Kar pa se je zelo spremenilo glede današnjih telegramov pa je cena. Včasih je bila cena telegram zelo visoka. Plačevalo se je višjo tarifo pri nočnem naročanju, prav tako je bila cena odvisna glede na število besed v telegramu.danes se temu lahko le nasmehnemo. Še na misel mi ne pride, da bi nekomu zaračunala višjo ceno glede na več sprintanih besed. Zakaj pa je cena telegram višja od ostalih poštnih storitev? Vam povem, da zato, ker stroški dostave so visoki zaradi višjih cen naftnih derivarov, poleg tega je v sam telegram treba vložiti nekaj dela, stiskati posvetilo, pripraviti darilni paket, itd.

Vprašanje, ki se marsikomu poraja je, zakaj ima Pošta Slovenije, ki ima v Sloveniji skoraj monopolni položaj glede telegramov in ostalih poštnih storitev višje cene kot veliko manjše podjetje v Sloveniji, ki opravlja storitve telegramov?

Zato, ker ima prste vmes državna roka in ji je očitno malo mar za konkurenčnost, saj je določanje cen v njenih rokah. Puholino se bo v svoji ponudbi zavzemal za čim nižjo ceno. Stranka sama se bo odločila, ali ji je prioriteta, da je telegram ob rojstvu poslan isti dan in bo zato plačala nekaj evrov več, ali pa bo telegram dostavljen naslenji dan dopoldne in bo cena nižja. S tem bomo dosegli večje zadovoljstvo strank, zaradi nižje cene, kvaliteta telegramov pa bo ostala na enaki ravni.

Kot povsod po svetu se tudi pri nas z razvojem tehnologij vloga telegrama zmanjšuje, vendar nikoli ne bo prišlo do popolnega nadomeščanja telegramov. Čarobnost telegrama ostaja in vedno bo, saj je zdaj možno poleg telegrama naročiti tudi darilo kar pa druge telekomunikacijske tehnologije ne omogočajo.

Puholino

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
V redu
x