Kontakt

PuholinoTel.: 031 70 50 60

Ko je dojenček prehlajen

Veliko mamic ima podobna vprašanja. Kaj storiti, če je dojenček prehlajen? Kako mu čistiti nos, ko pa je tako majhen? Kdaj k zdravniku? Zbrali smo nekaj informacij, ki bodo marsikomu prišle prav.

Če ima vaš otrok prehlad ima lahko nekatere od naslednjih simptomov:

• izcedek iz nosu Prehlajen dojenček
• zamašen nos
• vneto grlo
• pordele oči
• kašelj
• visoka temperatura
• izguba apetita
• nemir

Kako lahko svojemu dojenčku pomagate pri zdravljenju prehlada?

Če je dojenček mlajši od 3 mesecev, obiščite svojega zdravnika za nasvet o tem, katero zdravilo mu lahko date. Načeloma naj bi bili tako majhni dojenčki še zaščiteni z materinim mlekom in ni potrebno dajati kakih zdravil. Je pa potrebno čistiti nosek s fiziološko raztopino s pomočjo ampul.

Ko je otrok star več kot 3 mesece, lahko dobiva paracetamol ali ibuprofen treba pa je prebrati navodila na škatlici glede uporabe. Če ste v skrbeh pa se posvetujte z zdravnikom. Če otroku visoka temperature ne pade kljub danim sirupom, pa je najbolje obiskati zdravnika.

Iz prehlada se lahko razvije tudi vnetje ušes. Bodite pozorni, če se dojenček drgne po ušesih ali ima le te rdeča. Pojdite in obiščite zdravnika, da preveri. Pozorni pa morate biti na dihanje dojenčka. Če lovi sapo, težko diha (pri vdihu opazite da so rebra precej bolj vidna) ima povišano temperature in kašlja pojdite takoj k zdravniku. V zadnjem času so zelo pogosti bronhiolitisi tudi pri čisto majhnih dojenčkih.

Pri bronhiolitisu gre za infekcijo najmanjših dihalnih poti, imenovanih bronhiole, ki vodijo do pljuč. Ko pride do vnetja bronhiol, te otečejo in se napolnijo s sluzjo, kar oteži dihanje. Posebej nevaren je za dojenčke in majhne otroke, saj so njihove dihalne poti majhne in se hitreje zamašijo kot pri odraslih in večjih otrocih.

Zaščita novorojenčkov

Novorojenčki dobivajo nekaj dni po rojstvu posebno hrano, ki se imenuje kolostrum ali mlezivo. Kolostrum nastaja v mlečnih železah v prvih urah po rojstvu mladiča. Po sestavi je bistveno bogatejši od mleka. Ta neverjetna in bogata hrana nastaja v dojkah le štiri do pet dni in ustreza posebnim potrebam novorojenčka. Po prvih tednih dojenja se kolostrum spremeni v pravo mleko: koncentracija protiteles se zmanjša, 3.-4. dan po porodu pa se začne običajno povečevati količina mleka, ki ga otrok zaužije. To pomeni, da otrok še vedno dobiva konsprehlajen dojenčektantno zaščito pred mnogimi organizmi – bakterijskimi ali virusnimi. S pomočjo materinega mleka lahko dojenček prične izdelovati lastna protitelesa, in sicer ob spremstvu protiteles, ki jih je dobil že ob rojstvu. Dojenje torej ni zgolj prehranjevanje, temveč ima pomembno imunološko funkcijo. S starostjo otroka ne izgublja na vrednosti. Dokler je otrok dojen, ga protitelesa v materinem mleku varujejo ped okužbami in/ali omilijo potek morebitnih bolezni.

Dojenje ni 100% zaščita pred boleznimi. Odpornost človeškega organizma je namreč odvisna od številnih drugih dejavnikov znotraj telesa in iz okolice: genetski dejavniki, dejanska izpostavljenost virusom iz okolja, higienske razmere, rasa, spol otroka, prisotnost raznih (številnih) kroničnih bolezni in stanj pri otrocih, uporaba antibiotikov, itd.

Kako poskrbeti za preventivo?

Najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredite je, da poskrbite za strogo higiensko rutino. Roke si temeljito umivajte z vodo in milom. Prav tako naj storijho vaši družinski člani in prijatelji, sploh pri obisku majhnega dojenčka.

Če ste sami prehlajeni, poskrbite, da ne boste ne kihali in kašljali okoli vašega otroka. Priskrbite si masko. Kljub temu pa se vaš dojenček lahko okuži zaradi slabšega imunskega sistema ali drugih virusov, ki krožijo po zraku. Izogibajte se večjim trgovskim centrom in prostorom, kjer se zadržujejo večje množice ljudi. Tu je največje leglo virusov in bakterij v zraku. (Vir: Vse o negi dojenčka in malčka, Dr. A.J.R. Waterston)

Ostanite zdravi in pazite na vaše male sončke!

Vaš Puholino

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
V redu
x