Kontakt

PuholinoTel.: 031 70 50 60

Iz porodnišnice po dveh dneh?

Porod je edinstvena izkušnja za ženske, ki je nepozabna. Vsaka ima svojo izkušnjo, nekatere bolečo, nekatere manj bolečo, a dejstvo je, da v porodnišnico nobena ne gre na počitnice.

V porodnišnici sam skrbiš za novorojenčka, čeprav komaj sediš. Ne moreš spati, čeprav bi se z veseljem spočil za naprej in za nazaj. Toda kljub temu imaš možnost, da pokličeš sestro na tvojem oddelku in ti pomaga pri problemu, pri neutolažljivem 2-urnem jokanju dojenčka, itd. Meni je ta pomoč prišla še kako prav, saj sta moji hčerki bili vedno med glasnimi že svoje prve dni življenja. Zato me dejstvo, da grejo porodnice že drugi dan domov malo žalosti. Predvsem pri prvorojencih, ko so mamice še bolj čustvene, mogoče malo zmedene in neizkušene, je vsak dan v porodnišnici pomemben in nepogrešljiv.

Zanimiv podatek, ki mi zastavlja marsikatero vprašanje je, da se je rodilo lani 21.111 otrok, to je 3,8% manj kot leta 2012. Povprečna starost matere ob rojstvu pa je znašalo 30,5 let (leta 2012 pa 29 let). Po porodu domovTi podatki so res zaskrbljujoči. Če je že pri tako nizki rodnosti kot jo imamo problem, da je porodnica v porodnišnici 3 dni po porodu, kaj bi bilo, če bi se rojevalo veliko več otrok (kar bi bilo pozitivno za slovenski narod)? Morda bi potem uvedli rojevanje kar na domu, namesto babic pa bi za pomoč ob porodu usposabljali kar može oziroma partnerje porodnic. Živa groza. In potem se izgovarjajo na dejstvo, da je Slovenija med redkimi državami v Evropi (v zahodni Evropi pa sploh), kjer nosečnice po porodu ostanejo v porodnišnici tri dni (dr. Premru Sršenova). Za zdaj bo sicer še veljala dvo dnevna hospitalizacija, kajti nekatere presejalne teste pri novorojenčkih lahko opravijo šele 48 ur po njihovem rojstvu. Zanimivo je, da so prišli do te odločitve ravno zdaj, v času recesije in v času, ko je naše zdravstvo na popolnem dnu.

Če bi se še v kateri drugi zadevi primerjali z Evropo, bi se morda, kdo vprašal, če je Slovenija sploh še v Evropi. In to v slabem smislu, saj razmere v Sloveniji tonejo proti dnu, medtem, ko se je veliko naših sosednjih držav že močno izvleklo iz krize, da sploh ne govorim o naši izgubljeni konkurenčnosti v gospodarstvu. Da ne bom preveč dramatizirala s svojimi mislimi o naši ˝navidezno˝ pošteni in socialni Sloveniji se bom raje usmerila nazaj na bivanje v porodnišnicah.

Na kliniki so zdaj pripravili dve klinični poti. Ena govori o standardni obravnavi zdrave otročnice in določa, v katerih primerih mora babica skrb za nosečnico med nosečnostjo ali porodom predati zdravniku. Na kliniki so začeli tudi postopoma uvajati babiški porod (klinična pot za normalni porod s čim manj posegi). Zanimiva odločitev glede na to, da primanjkuje zdravnikov, kolikor vem tudi babic ni dovolj, ali pač? Varčevanje v zdravstvu lahko vodi v slabšo oskrbo. Porodnica ne bo nikoli več tako individualno obravnavana, in če se bo dobro počutila jo bodo takoj poslali domov. S tem bo lahko večkrat prihajalo do kakih spregledanih napak in samo upam lahko, da se bo za porodnico in dojenčka vse dobro izteklo.

V Sloveniji je še vedno veliko ˝šalabajzerstva˝ na vseh področjih, ker je najlažje vse posplošiti kot pa se ukvarjati s specifičnimi primeri ob preobremenjenosti zaposlenih. Zato ne verjamem v večjo kvaliteto poporodne oskrbe, pa čeprav vem, da je veliko babic neprecenljivih in izkušenih. Tako kot kirurg ne more biti babica, tako tudi babica ne more biti kirurg. A pri nas so očitno vsi vedno bolj univerzalni. Drug problem pa je, da patronažne službe pri nas niso take kot bi morale biti. Možno je porodnico poslati domov že po en dan po porodu, a če je patronažna služba usposobljena in nudi polno podporo porodnicam na domu. Ali je patronažnih sester dovolj v Sloveniji? Vsekakor ne.

Pri pregledu novorojenčka v porodnišnici se velikokrat izkaže šele tretji dan, da ima dojenček zlatenico (tudi pri meni je bilo tako). V teh primerih, je seveda potrebno ostati v porodnišnici. Ko pa mamica pride z dojenčkom domov, pa je veliko težje spet oditi nazaj v porodnišnico, kot pa tam ostati še kak dan dlje in potem mirno oditi domov, v domače okolje.Telegram za fantka

Kakorkoli, vsak dan, ko predam mladim mamicam porodnicam telegrame, me razveseli dejstvo, da se vsaj za trenutek razvedrijo v teh težkih časih. Lepo je videti mamico, ki je po porodu videti nemočna, utrujena in polna skrbi, a se jim v očeh zaiskri kanček veselja od presenečenja.  Najlepše je vsako darilo, ki ga ne pričakuješ, ne glede na vrednost.

Važen je le namen, da daš nekomu vedeti, da se z njim veseliš, z njim čutiš in mu želiš vse najboljše.

Ker mTelegram za punčkoamice odidejo domov že po dveh dneh iz porodnišnice, je lahko lepa gesta, da ji darilo pošljete na njen domači naslov. Novorojenček je po rojstvu nekaj časa zelo dovzeten za vse viruse. Zato po navadi mamice zavirajo vse obiske. Smiselno je, da ima družina nekaj časa samo zase. Vsi člani družine se morajo spoznati in navaditi na nov ritem življenja. Seveda pa lahko na obisk prej pridejo ožji družinski člani. Vsekakor je mamica zelo vesela, vsakega darila, ki ga prejme v dneh po rojstvu, saj je še vedno pod velikim vplivom svoje neprecenljive življenjske izkušnje – poroda.

Puholino na vašo željo pošlje telegram tudi na dom srečnice, pri vsakem telegramu pa se potrudi, da je darilce lepo zapakirano kar daje presenečenju še piko na i. Zdaj razumete zakaj imam tako rada svoje delo, mar ne?

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
V redu
x