Kontakt

PuholinoTel.: 031 70 50 60

Čas za materinstvo

Ste se že kdaj vprašale kdaj je optimalen čas, da postanete mama? Povem vam, da optimalnega časa o tem, kdaj bi se morali odločiti za materinstvo preprosto ni. Pri tej odločitvi ima glavno vlogo splet različnih okoliščin ter čustvena zrelost ženske. Zato je kakršnokoli obsojanje ˝premladih˝ ali ˝prestarih˝ mamic popolnoma odveč. Pomembno je, da se bodoča mamica sama odloči za materinstvo in je nihče v to ne sili.Materinstvo

Že sama nosečnost je nepopisno doživetje, ki jo vsaka bodoča mamica drugače doživi, materinstvo pa zahteva zelo veliko energije, odrekanj in prilagajanj. Če bodoča mamica na to ni pripravljena, ji je veliko težje. Po rojstvu otroka se vsaka ženska tudi čustveno in telesno spremeni. To je dejstvo na katero nihče ne more vplivati. V materinski šoli strokovnjaki nosečnice pripravljajo na porod in skrb za novorojenčka prve mesece po porodu. Vzgoja otroka kasneje pa je poglavje zase. Vsaka mama prilagodi vzgojo svojemu otroku. Mama ve kako se njen otrok obnaša, na kaj se najraje odziva, česa ne mara in kakšna kazen je zanj najbolj primerna. Zato tudi vzgojo ne moremo posploševati, saj je vsak otrok edinstven in zato vsak potrebuje specifičen pristop k vzgoji pri odraščanju.

Vsekakor pa obstajajo določeni okvirji, v katerih naj bi se vzgoja gibala, saj so si izkušnje staršev pri vzgoji malčka velikokrat podobne. Starši se v nekem obdobju srečujejo s podobnimi problemi.

Najprimernejši čas za materinstvo pa naj bi bil, ko so izpolnjeni naslednji pogoji ali vsaj nekateri izmed njih:

• Ljubeč partner na katerega se lahko zanesemo
• Želja po svoji družini
• Utrjena profesionalno pot in umirjeno življenje
• Iskren in brezpogojen odnos med partnerjema
• Dobra fizična pripravljenost bodoče mamice
• Čustveno ravnovesje in zdravje bodoče mamice
• Finančna stabilnost vsaj enega od partnerjev
• Zrelost in odgovornostrojstvo otroka
• Odnos med partnerjema, ki temelji na pravi ljubezni
• Rešen stanovanjski problem

Poleg tega je treba upoštevati znanstveno spoznanje, da ženska plodnost pričenja po 30. letu upadati. Mlajše ženske imajo mnogo več možnosti, da zanosijo: pri 25. letih bo že po prvem mesecu nosečih 25% žensk, pri 35. letih 12%, pri 40. letih pa le 6% žensk. S tega vidika je super imeti otroka zgodaj, na primer pri 18-ih letih. Otrok potrebuje predvsem ljubezen in zdravje, kljub materinstvu pa tudi ni konec vsega zabavnega. Vendar so tu spet dobrine, ki jih danes pri 18-ih letih težko zagotovimo, so pa nujne za preživljanje otroka in družine. Potrebno je tudi stabilno finančno okolje za normalno življenje, saj vsak starš želi otroku omogočiti lepo življenje in mu dati priložnost, da mu bo v prihodnosti lažje živeti.

Dejstvo pa je, da nosečnosti ni mogoče povsem predvideti. Včasih se zgodi prehitro, ko pari niso zaščiteni in na to pripravljeni, včasih pa se na zanositev lahko čaka kar nekaj let.

Drage bodoče mamice, naj vas v pot materinstva popeljejo taki spleti okoliščin, ki vas bodo osrečili v družinskem življenju. Da boste znale z ljubečimi partnerji dajati ljubezen tudi svojemu največjemu zakladu, za katerega boste naredile vse do konca svojega življenja.

Pa srečno vsem mamicam in tistim, ki boste to še postale!

Puhetka

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
V redu
x