Kontakt

PuholinoTel.: 031 70 50 60

Ali otrok potrebuje sončna očala?

Še pred kakšnimi 15-timi leti bi se nam malček s sončnimi očali zdel nenavaden; zaradi vremenskih sprememb so danes sončna očala priporočljivi del poletne opreme tudi za otroke. Ker – če nas moti sonce, najverjetneje njih tudi, kajne?

Zakaj mora otrok nositi sončna očala?
Raziskave so pokazale da tudi otrok potrebuje sončna očala zaradi škodljivega vpliva sončnih UV-žarkov na vse dele očesa.Sončna očala za otroke Ti škodijo očem, njegovi sluznici, roženici, leči in rumeni pegi. Še posebno je zaščita pomembna, ko se odpravljamo na družinske izlete v hribe ali pa na morje, kjer je izpostavljenost UV žarčenju največja. In ne pozabimo, izpostavljenost UV žarčenju je največja med 10. in 14. uro.

Ali mora sončna očala nositi že dojenček ali šele, ko postane otrok aktivnejši?
Otroku lahko damo sončna očala takoj, ko jih sprejme, pri enem, dveh ali treh letih. Včasih je to mogoče prej, včasih pozneje, pač glede na osebnostne značilnosti. Pred tem pa naj mamice in očki zaščitijo otroka s senco ali kapo s ščitom, kar je tudi primerno varovalo pred žarčenjem UV.

Če otrok nima oči zaščitenih s sončnimi očali, ali lahko sončni žarki poškodujejo roženico in vid?
Sončni UV-žarki lahko poškodujejo vse dele očesa, tako sluznico oči, roženico, lečo in rumeno pego. Ti škodljivi učinki se ne pokažejo takoj, ampak se dolga leta kopičijo in se odrazijo v odrasli dobi. Raziskave so pokazale, da človek do 20. leta starosti prejme od 50 do 80 odstotkov vseh UV-žarkov, ki jim je izpostavljen v vsem svojem življenju.

Je nujno, da imajo otroška sončna očala UV-zaščito?
Prav je, da imajo sončna očala UV-zaščito. To pomeni, koliki del UV-žarkov očala zaustavijo. Vsaka očala delno preprečujejo njihov prehod skozi leče. Vendar je pomembno, katera preprečijo čim več UV-žarkom prehod skozi očalne leče do oči. Po tej lastnosti se sončna očala razlikujejo po kakovosti in varnosti pred UV-žarki.

Je pri očalih pomembna kakovost ali samo stopnja zatemnitve?
Pri izbiri sončnih očal je pomembnih več dejavnikov. To so vrsta leč v očalih, stopnja njene zatemnitve in barva le-te. Leče v očalih so lahko iz stekla, plastike ali polikarbonata. Med seboj se razlikujejo v natančnosti izdelave in stopnji zaščite pred UV-žarki, pri tem so učinkovite predvsem tiste iz posebne plastike in polikarbonata. Dodatno zaščito pa dobimo z dodatki v lečah in tankimi premazi na njih, saj odbijajo ali pa absorbirajo te žarke. Sama zatemnitev prispeva le majhen delež pri zaščiti pred UV-žarki. Njena stopnja je bolj pomembna za prijetnejše počutje uporabnika sončnih očal.

Pri izbiri očal je pomemben tudi primeren material samega okvirja. Najbolj ustrezna so takšna iz jekla, titana in akrilata, brez vsebnosti niklja. Ta namreč pogosto povzroča alergične reakcije kože, kjer pride v stik s kožo.

Ali morajo sončna očala nositi tudi otroci, ki drugače nosijo očala zaradi slabšega vida?
Otroci, ki nosijo očala za izboljšanje ostrine vida, imajo že delno zaščitene oči pred UV-žarki, saj že same leče očal dajejo UV-zaščito. Mnoge današnje leče iz posebne plastike in polikarbonata že vsebujejo zaščito pred njimi in imajo zaščitne sloje proti bleščanju. Dodatno zaščito pa lahko dosežemo še s sončnimi očali ali dodatki na obstoječa dioptrijska očala.Sončna očala za otroke

Pazljivost pri cenenih otroških sončnih očalih!
Priporoča se, da otroška sončna očala kupite v (zaupanja vrednih) optikah, kjer vam bodo strokovnjaki ponudili visoko kvalitetna sončna očala in tudi po želji preverili prepustnost za UV žarčenje vaših obstoječih očal. Pazljivo pri nakupu očal v trafikah, supermarketih in internetih trgovinah. Tam očala pogosto ne samo, da nimajo popolne zaščite, ampak lahko celo ogrozijo zdravje oči vaših otrok. Takšna nekvalitetna očala lahko še dodatno povečajo izpostavljenost globljih predelov otroških oči UV žarčenju. Ne gre pozabiti tudi na dejstvo, da so očala narejena iz nekvalitetnih materialov vprašljivih lastnosti. V Ameriki so na primer odstranili iz prodaje otroška sončna očala, ki so sicer imela 100% UV zaščito, a so bili uporabljeni toksični premazi, ki so vsebovali škodljivi svinec. Prav tako nepravilnosti očalnih leč povzročajo motnje vida in glavobole. Nekvalitetni materiali cenenih otroških očal pa tudi ne bodo vzdržali razigrane igre otrok.

Ostale pomembne lastnosti otroških sončnih očal
Poleg 100% zaščite pred UV žarki, strokovnjaki priporočajo:

Želim vam veliko sončka!

Puhetka

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
V redu
x